Serp de collaret (Natrix astreptophora)

Serp de collaret jove

Serp de collaret

(Natrix astreptophora)

La serp de collaret, marieta o colobra de collar (Natrix natrix) és una espècie de serp de la família Colubride, totalment inofensiu i que molt rarament intenta de mossegar quan hom el captura.

És un ofidi que, amb cua i tot, sol fer entre 90 i 120 cm, si bé les femelles, que són més grosses que els mascles, poden acostar-se a 160 cm i àdhuc, en casos excepcionals, arribar als dos metres. Els exemplars ibèrics presenten el dors de color verd oliva, amb nombroses i petites taques negres disposades irregularment. El ventre, tret de la regió del coll, és gairebé negre.

Els joves tenen el cap tacat de negre, seguit de dues clapes grogues vorejades també de negre que, en conjunt, formen una espècie de collar. A mesura, però, que la serp d’aigua va creixent, el groc de la nuca desapareix i, de vegades, també el negre, cosa que l’aparta de la forma típica i acosta els exemplars adults a la subespècie Natrix natrix astreptophora, que es caracteritza per la manca de collar. Quant es sent amenaçada expel·leix un líquid molt pudent, que procedeix d’unes glàndules situades a l’anus. A causa d’aquest fet, és anomenada serp pudenta en algunes comarques catalanes. No és rar tampoc que, davant algun perill imminent, faci el mort, cosa que aconsegueix bo i posant-se de panxa enlaire alhora que obre la boca i deixa penjar la llengua.

Viu preferentment en indrets humits i en qualsevol lloc on hi hagi aigua, malgrat que, de vegades, pugui allunyar-se’n considerablement. Es localitza a la terra baixa i a la muntanya mitjana, on esdevé més abundant. Tot i que es pot trobar fora de l’aigua, manté una total dependència del medi aquàtic.

Es nodreix bàsicament d’amfibis (granotesgripaussalamandras i tritons), però, a l’aigua, també engoleix peixos, si bé ocasionalment.

Fa uns anys en baix trobar una dins al jardí, s’estava menjant un peix dels que hi tinc a una bassa.
Sé l’enviava sencer fora de l’aigua, la baix tirar dins de l’aigua i al no poder respirar va deixar el peix, encara es viu.

Skills

Posted on

20 març 2021