Ou de reig. (Amanita caesarea)

L’ou de reig o simplement reig, o també rovell d’ou, cocou i oriol (Amanita caesarea, del llatí Amanos: nom d’una muntanya entre Cilícia i Síria, on sembla que abundaven les amanites; caesarea: ‘del Cèsar’), és un bolet excel·lent comestible de l’ordre dels agaricals i un dels més apreciats a Catalunya,

Pot arribar a fer uns 15 cm d’alçària, amb un barret de 8–20 cm, primer hemisfèric i finalment aplanat, amb el marge recte i lleugerament acanalat. La cutícula, que és separable, és llisa i lluent, un xic lubrificada en temps humit, de color taronja vermellós viu, que amb el temps s’engrogueix i es fa més pàl·lid. A vegades pot presentar restes de vel. La carn és tendra, de color blanc, excepte sota la cutícula i a l’exterior del peu, on és d’un bell groc de rovell d’ou i amb la volva blanca a la part baixa del peu. La seva olor és suau i el seu gust, dolç.

Viu a les terres baixes en boscos de planifolis, associat bàsicament amb surosalzinesroures i castanyers, en llocs nets i il·luminats orientats a llevant, amb clara preferència pels sòls silícics i saulosos. Fructifica des de la primavera fins a començaments de la tardor, ja que no és gens amant del fred.

És bastant difícil trobar-ne a la nostra zona.

Skills

Posted on

13 abril 2021