L’eriçó comú, (Erinaceus europaeus)

L’eriçó comú, (Erinaceus europaeus)

L’eriçó comú, eriçó fosc o eriçó europeu (Erinaceus europaeus) és un mamífer insectívor que té tot el cos, amb excepció del ventre, recobert de pues.

El seu aspecte és aplanat, massís, arrodonit i pesant. Pesa al voltant de 400 – 1200 g i fa una llargada total d’entre 23 i 30 cm. La cua fa de 2 a 4 cm. Sembla no tenir coll i els seus ulls són sortits, molt foscos i petits i les orelles, arrodonides i curtes, no arriben a tenir la distància que té entre l’ull i el musell que és puntegut i queden parcialment amagades pel pèl

Les espines o pues que tenen 1 mm de gruix i una llargada de 2 a 2,5 cm, són de color clar amb un parell de bandes més fosques, una a la base i l’altra gairebé a la punta, cosa que confereix a l’animal una coloració general marronosa, més o menys fosca segons les poblacions.

Les seves potes són curtes i tenen cinc dits acabats en ungles fortes. La cua també és curta.

Una línia fosca contínua separa el front de les pues del cap i una taca facial també fosca s’estén de la punta del musell als ulls.

La seva dentadura té un total de 36 peces, amb a la mandíbula superior 6 incisives, 2 ullals, 6 premolars i 6 queixals i en la inferior les mateixes peces exceptuant-ne les incisives que tan sols són 4.

Els mascles són més grans que les femelles i tenen el ventre d’un color que varia entre el bru i el marró groguenc, mentre que el de les femelles és de color cendra.

Boscos, tant perennifolis com caducifolis, vores de bosc i llocs humanitzats, com ara camps de conreu, jardins i parcs. També pedreguers i, en general, llocs no massa freds i humits. Sovint se’l troba a prop dels pobles i a l’hivern pot fer servir construccions humanes per a protegir-se del fred.

Generalment té dos períodes de zel, el primer entre maig i juny i el segon entre agost i setembre. En aquesta fase del cicle reproductiu té lloc la parada nupcial, que s’assembla a una baralla entre mascles que segueixen a la femella amb el musell enganxat a la seva cua. El festeig dura entre trenta i 180 minuts.

La gestació dura de 30 a 45 dies, passats els quals té lloc el part (2 cada any) en el qual neixen de dues a deu cries que neixen amb els ulls tancats, nues i d’un color rosat. En néixer amiden de 6 a 9 cm i pesen entre 11 i 25 grams. Als tres dies ja els hi han sortit unes espines de color blanc i al cap de dues setmanes obren els ulls, moment en el qual ja solen pesar uns 70 grams. Als 20 dies de vida deixen de mamar i a partir del mes de vida ja acompanyen la mare en les seves sortides. A partir de les cinc o sis setmanes ja s’independitzen. La maduresa sexual l’assoleixen aproximadament al cap de 10 mesos.

Caça i menja insectes i les seves larvesmiriàpodescargolsllimacscucs de terra i fins i tot s’atreveix amb granotesratolinssargantanescolobres i escurçons. Aquesta dieta es complementa amb ous i pollets d’ocells que nien a terra, glansbaies i altres fruits.

Skills

Posted on

30 abril 2021