La Geneta o Gat mesquer (Genetta genetta)

,

Només disposo de fotografies i vídeos amb càmeres de foto trampeig.
La qualitat de les imatges no és gaire bona.

La geneta comuna (Genetta genetta), també anomenada gat mesquer o gat moro al País Valencià, és un mamífer carnívor de la família dels vivèrrids. Juntament amb altres vivèrrids, les genetes comunes es consideren l’espècie moderna més propera als avantpassats extints comuns dels carnívors. La geneta és present a la península Ibèrica, a les Illes Balears i a França, i sembla expandir-se actualment cap al nord i l’est del continent. També es pot trobar a l’Orient Mitjà i en bona part del continent africà, amb l’excepció principal de les zones desèrtiques. Es creu que la seva presència a Europa és recent i que fou introduïda per l’home de forma potser involuntària, com a mascota assilvestrada, simple polissó en algun dels vaixells que sempre han travessat l’Estret de Gibraltar o introduïda com a caçadora de rates a la rodalia de les granges, sigui pels àrabs o pels romans. La paraula «geneta» podria venir de la paraula d’origen àrab “genet” (zenete), ja que els àrabs que lluitaven a cavall durant la Reconquesta decoraven la seva cadira amb les pells d’aquest animal.

La geneta comuna té una dieta variada, que consisteix en petits mamífers (especialment rosegadors), llangardaixosocellsrèptilsamfibisinsectes i, fins i tot, fruits. La seva presa favorita és el ratolí de bosc. Malgrat això, les genetes de les illes balears, s’alimenten principalment de llangardaixos. Atès que són experts escaladors, també s’alimenten d’esquirols i lirons.

Les femelles entren en zel durant la temporada de pluges. La còpula, que segueix a uns rituals de festeig que poden allargar-se fins a una hora, té una durada de només cinc minuts, durant els quals tant el mascle com la femella miolen. El període de gestació és de 10 o 11 setmanes, després del qual la femella dóna a llum entre 1 i 3 cries, les quals neixen cegues i indefenses. Els cadells són deslletats al cap de 8 setmanes, donat que poc abans comencen a prendre petites quantitats d’aliment sòlid. Els joves assoleixen la maduresa sexual al voltant dels 2 anys.

Skills

Posted on

18 abril 2021