Fagina (Martes foina)

,

Fagina

La fagina o faïna, fetgina, fu(g)ina (Martes foina) és un mamífer de la família dels mustèlids.

Es troba des de Dinamarca, la península Ibèrica i Itàlia fins a Mongòlia i l’Himàlaia, incloent-hi les illes de CretaRodes i Corfú. N’hi ha, també, una població establerta aWisconsin (els Estats Units) provinent d’exemplars fugits del comerç de mascotes. A la península Ibèrica se’n troba al nord del Principat de CatalunyaÀlabaCàceres iGranada. No viu ni a les Balears ni a les illes Canàries.

En estat adult la fagina medeix entre 40 i 50 cm de longitud, la cua mesura entre 21 i 27 centímetres, i el seu pes oscil·la entre 1 i 2 kg. Molt semblant a la marta (Martes martes), no en va tenen avantpassats comuns, però és lleugerament més camacurt i corpulenta, té el musell més camús i les orelles més petites, i es distingeix d’aquella pel seu pitet de color blanc que s’obre en forquilla cap a les extremitats davanteres. Té una excel·lent oïda i molt bona vista i olfacte.

Té una llargada de 42 a 56 cm i una cua de 20 a 30 cm.

Pesa fins a 2 kg.

El seu pelatge marró té una marca en forma de forca a la zona de la gola, que la distingeix de la marta (Martes martes), la marca de la qual és més cremosa i arrodonida.

Viu en zones molt assolellades, normalment prats i zones muntanyoses i rocalloses amb poca vegetació. S’ha adaptat a llocs on viu l’home i caça en granges, però també es pot trobar en boscos com alzinars.

Fotografies fetes al jardi de Casa mes o meins a mitja nit.

Skills

Posted on

1 març 2021