Un Mascle Una femella amb dues cries
Fotografia feta a primera hora del matí, davant de casa Fotografia feta a primera hora del matí, fugint per la zona de Can Jan
El cabirol (Capreolus capreolus) és el membre de la família Cervidae més petit d’Euràsia. La seva àrea de distribució s’estén des d’Europa occidental (on només està absent a Irlanda, Grècia i el nord d’Escandinàvia) fins al nord de la Xina.
És originari d’Europa i d’Àsia Menor i del litoral de la Mar Càspia. A la part asiàtica de Rússia el substitueix el cabirol de Sibèria (Capreolus pygargus)
El cabirol s’alimenta bàsicament de fulles d’arbusts i arbres petits, així com de baies i de brots tendres. També pot menjar herba, però prefereix arbusts. A l’estat adult, el cabirol té una alçada a la creu de només 76 centímetres com a màxim i un pes d’entre 15 i 30 quilos. Els mascles presenten banyes petites de tres puntes que muden cada any a principis de l’hivern i s’han acabat de desenvolupar ja quan comença la primavera. El pelatge és marró-vermellós en ambdós sexes durant l’estiu, tornant-se grisenc a l’hivern, alhora que apareix una taca blanca sobre la gropa. El ventre és de color més clar que l’esquena. Les cries, per contra, presenten un mantell vermellós esquitxat de nombroses taques blanques per augmentar el seu camuflatge amb l’entorn. Són característics els sons que emeten els dos sexes, similars a un lladruc.
Comentaris recents