Cuereta blanca (Motacilla alba)

La cuereta blanca, cueret, cueta blanca, titina/titeta blanca, perpissa o enganyapastors (Motacilla alba) és un ocell de l’ordre dels passeriformes, molt abundós arreu del territori dels Països Catalans i durant tot l’any.

Fa 17-19 cm de llargària total i 31 cm d’envergadura alar. Pesa 23 g. El mantell és de color gris, negre i blanc i, per sota, és tot blanc. Té una cua molt llarga, negra i estreta que remena amunt i avall constantment. A l’estiu el mascle té la coroneta i nuca negres ben delimitades del gris del dors, el front, la part anterior de la coroneta i els costats de la cara blancs i un baverall negre intens, bandes alars i vores de les terciàries blanques. La femella és molt semblant al mascle però amb molt més gris a la coroneta i el baverall molt menys extens. A l’hivern el mentó i la gorga són blanc brut, franja pectoral negra i front blanc amb lleugers matisos groguencs. Els joves tenen les galtes, la coroneta i les bandes pectorals grises.

Viu a Euràsia, a l’Àfrica del Nord i a Alaska. Està molt lligada a l’aigua i, per això, és molt abundant al nord de la península Ibèrica, on troba espais oberts i camps on alimentar-se, i pontsparets i cases on nidificar. En el cas de les Balears, hi és molt abundant arreu encara que té una marcada preferència per l’aigua: és molt abundant als aiguamollsalbuferessalobrars, basses de rec i bassiols de tota classe, sempre en llocs oberts.

Menja insectes i llavors en llocs nus com camins i vores de carreteres. A l’hivern augmenta la població amb els representants de la resta d’Europa que marxen del seu lloc de cria, per cercar temperatures més agradables. Practica un vol en ones. És sedentària a les regions de clima més suau, però, les poblacions de les regions més fredes emigren més al sud a l’hivern. Pot arribar als 10 anys de vida.

Nidifica en dues menes d’ambients: vora els rius bastant cabalosos o en construccions humanes que tinguin àrees humides properes. També requereix llocs per caçar, com ara conreus o femers, i també parets rocalloses amb forats per establir-hi el niu, que condiciona la femella, emprant pèlplomes i llana. Després hi diposita 5 o 7 ous i es dedica a covar-los durant 14 dies. Finalment, i amb l’ajut del mascle, nodrirà els novells, que a les dues setmanes volaran. Poden arribar a fer fins a 3 postes. No cria a les Balears, on és un migrant i hivernant molt abundant.

Skills

Posted on

20 abril 2021