Cargolet. (Troglodytes troglodytes)

El caragolet o passa-foradí (Troglodytes troglodytes), és un ocell molt petit, de l’ordre dels passeriformes. És el sol de les prop de 60 espècies de la seva família que viu al Vell Món. Tan sols és un ocell migrador en les parts nord de la seva distribució. El nom científic de “troglodytes” vol dir que viu en coves i es refereix a la seva habilitat de perseguir insectes fins al seu cau o esquerdes. Fa de 9 a 10.5 cm i té barres distintives. En algunes zones del nord de Catalunya també és anomenat popularment sageta.

Ocell petit de color marró amb franges o ratlles negres a la cua i a les ales . Després del reietó i del bruel és l’ocell més petit que podem trobar a Catalunya. Té la cua curta i que acostuma a aixecar en posició gairebé vertical. Solitari i tímid.

S`alimente de petits insectes com dípters, coleòpters i erugues, també aranyes que caça en el terra. Menys sovint menja petits fruits.

El mascle fa més d’un niu força gran, desproporcionat per la mida de l’ocell que ofereix a la seva possible parella. És polígam. Pon de 5 a 7 ous, petits, que són alimentats gairebé només per la femella. Una setmana després de néixer els pollets marxen del niu.

El podem trobar a les bores del Fluvià entre les bardisses i les soques dels pollancres casant insectes.

Skills

Posted on

20 abril 2021