Calopteryx haemorrhoidalis

,

Calopteryx haemorrhoidalis és un odonat zigòpter de la família dels calopterígids.

Es tracta d’una espècie de l’oest del Mediterrani: es troba a PortugalEspanyaFrançaItàlia, a nombroses illes del Mediterrani (com BalearsCòrsegaSardenya i Sicília) i al nord d’Àfrica (nord del Marroc, d’Argèlia i de Tunísia).

Dimorfisme sexual marcat. Els mascles són de color vermell-porpra brillant o de color coure. Es caracteritzen per una taca rosa situada a la part inferior dels últims segments de l’abdomen (d’aquí el nom científic). Gran part de les ales són negres, d’aspecte vellutat. Les femelles són de color més clar, amb cos de verd metàl·lic a bronze; les ales, marrons, tenen una cinta més fosca a l’extrem. Tenen una llargària, des del cap fins a la punta de l’abdomen, de 45 a 48 mm.

Habita preferentment en rierols d’aigües clares, amb fons pedregosos i de no més d’un metre de fondària, amb vegetació arbòria i arbustiva als marges.

Es pot observar des de l’abril fins al setembre.

Com tots els zigòpters, quan es paren damunt d’una planta pleguen les ales i les mantenen verticals; això els diferencia dels anisòpters (mantenen les ales obertes i horitzontals).

Skills

Posted on

19 abril 2021