Búgula (Ajuga reptans)

La búgula (Ajuga reptans), és, com l’epítet del seu nom científic indica, una planta reptant o tapissant, pertany a la família lamiàcia i és una planta medicinal i ornamental. Es considera planta invasora en algunes parts d’Amèrica.

Habita  Llocs herbosos humits i ombrívols, normalment sota boscos caducifolis humits, Prefereix sòls àcids, encara que suporta els bàsics i fins i tot una mica de salinitat, però sempre moderadament pobres o lleugerament rics.

La búgula com a planta medicinal té una llarga història encara que no massa detallada. Se sap que aquesta planta s’emprava en la medicina tradicional austríaca cap al segle XVII. Estudis recents han provat que té efectes antiinflamatoris i astringents. Popularment s’usa per a tractament de lesions en la pell, on promou la curació, redueix la inflamació i ajuda a una correcta cicatrització. També es preparen infusions i tisanes per a tractar les angines o altres inflamacions, a més de contrarestar els dolors causats pel reumatisme.

A la nostra població Argelaguer la podem trobar entre altres llocs en sones ombrívoles i humides com  sota el camp de futbol.

Skills

Posted on

7 maig 2021