Alpuequengi (Physalis alkekengi)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’alquequengi (Physalis alkekengi) és una planta herbàcia vivaç del gènere Physalis pertanyent a la familia de les solanàcies. És present a Europa central i sud-oriental, Àsia occidental i zones temperades de l’Amèrica del Sud i Central. A la península Ibèrica s’estén per la meitat Oriental i fins al sud de Portugal, així com a les Balears, de forma dispersa. A Catalunya se’n pot trobar arreu del territori encara que és poc freqüent.

Creix en sòls calcaris i pedregosos en vinyes, horts, boscos i terraplens, fins a 1.500 m d’altitud. El seu clima idoni és el càlid-temperat, preferiblement les zones d’ombra. Floreix des de juny fins a finals d’estiu i tot seguit apareixen els fruits, que resten a la planta durant l’hivern.

És una planta herbàcia de tija erecta, simple o ramificada a la base i que pot arribar a fer 60 cm. Rel fasciculada amb tubercles radicals que són arrels engruixides i carregades de nutrients. Les fulles (40-150 x 20-80 mm) són ovades, lleugerament acuminades, truncades o àmpliament cuneades, enteres, pubescents i sinuades. Tenen textura membranosa essent fines i translúcides i es disposen de forma oposada.

Se n’utilitzen els fruits i les fulles, aquestes darreres deixades assecar lentament a l’ombra. En veritat, a excepció de l’arrel tota la planta és medicinal, ja que també se’n coneixen algunes aplicacions per a la tija.

El contingut en vitamina C de Physalis alkekengi, superior al que hom ha trobat en la llimona, m’explica l’efecte diürètic suau i uricosúric (fa acréixer l’eliminació d’àcid úric), possiblement a causa de la fisalina. Les pectines que conté contribueixen al bon funcionament intestinal. Les seves fulles i tija poden ser utilitzades com a tònics generals després de processos febrils.

Depurativa, desintoxicant, diürètica i laxant. El seu fruit és usat popularment en casos d’artritisgota i càlculs renals

En dosis elevades els fruits poden provocar diarrea. A persones especialment sensibles, una dosi elevada els pot provocar malestar gàstric i restrenyiment. Cal tenir en compte que les beines verdes són tòxiques.

Skills

Posted on

7 maig 2021