Sortida de la carretera GIV-5246, de Sant Miquel a Falgons, passat el trencant de Fang Aventura, al Kilòmetre 2.5 és el trencant de Sant Nazari.
Pugem per la pista direcció Surt que ens porta fins a Can Gifre de Dalt, a l’arribar a Can Gifre ens desviem a L’esquerra seguint el camí marcat de la ruta de Salamina.
Anem pujant direcció a la Serra de Portells, a l’arribar a l’altura del Puig Sarroca ens desviem del camí per anar a veure el Refugi de la Roca dels Capellans. Tornem al camí i continuem pujant ara direcció a Sant Nicolau, passem per la font de Sant Nicolau, ens arribem fins al castanyer del Pla de Sant Nicolau i fem una visita a la capella.
Continuem per sobre la font de Sant Nicolau buscant un antic camí que ens porti a dalt de Comaestremea, el camí està amb molt males condicions, ple d’arbres tombats, passem per on podem fins arribar al collet que hi trobem el camí bo, pugem al Comaestremea i continuem direcció Oest per sobre la Serra de Portelles, arribem a la Pedra dels Tres Senyors.
En aquest punt hi trobem el camí que puja directament de Sant Nicolau.
Continuem per al camí d’Olot que passa per sobre els cingles de Golany, arribem al Mirador de la Roca Plana i una mica més endavant el mirador de Golany, els dos miradors amb unes vistes espectaculars, continuem per al Collet de Portells, pugem al puig Montner, Collet de Trentinyà i pujada al Puig Llebrera, Collet de la Bastarra, baixada a Bastarra, Collferrer, Mas Pere Collell, Can Planters, Can Callis i Falgons on fem una visita a Sant Vicenç i una mica més avall el Castell de Falgons. Continuem baixant, 1,5 kilòmetres de baixada per la carretera asfaltada i arribem al punt final.


És una ruta amb boscos de molta vegetació, això far que tingui poques vistes panoràmiques. Un cop dalt la Serra de Portelles la cosa ja és diferent, podem veure totes les valls del Costat est fins al golf de Roses, l’Albera i al nord fins al Pirineu Oriental.
Sota nostre els boscos de la Baga de Golany i fins al Cingle Roig amb uns colors molt variats i espectaculars.


En total uns 20 kilòmetres i uns 1079 metres de desnivell positiu acumulat.

Data 2020-10-24

Roca dels Capellan o Cova de Golany.

Coneguda també com la Cova de Golany, la Roca dels Capellans va servir d’amagatall durant la Guerra Civil per a desertors d’ambdós bàndols juntament amb la cabana de carboners que van situar just davant de la cova per donar aixopluc a tots els refugiats que ho necessitaven. Entre el 1936 i el 1939 van arribar-hi a conviure 21 persones entre capellans i civils que, per diversos motius, fugien de les persecucions del conflicte bèl·lic. Famílies de les poblacions de Sant Miquel de Campmajor i Falgons van ser les que van proporcionar aliments als fugitius.


Castanye del Pla de Sant Nicolau.
“Aquest, està força malmès, foradat i buit per dins, el Castanyer del Pla de Sant Nicolau arrela sobre una roca. Les arrels són superficials i es ramifica en quatre besses de grans dimensions. La rabassa és immensa i el volt de soca és difícil de mesurar.
Fa poc, es va despendre un bon tros de la branca principal, perdent en part, el seu encant.

La Font de Sant Nicolau
Disposa d’un gran broc de pedra on l’aigua surt i la que sobra va a una pica també de pedra.
Un seient al seu costat i les pedres de l’entorn seu, es bon lloc per fer estada

Perfil de la caminada