Enllaç Track: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/argelaguer-montsiposit-sant-jordi-argelaguer-2021-01-17-64129728

Pla de Tapioles entre Argelaguer i Tortellà

Refugis antiaeris de l’aeròdrom republicà del pla de Tapioles

S’han conservat intactes perquè un pagès de la zona hi guardava les eines. Es troben en perfecte estat, però s’haurien d’habilitar.

L’any 1938 una de les planes agrícoles de la Vall del Llierca esdevingué definitivament camp d’aviació militar de la II República.
En el marc de la Guerra Civil (1936-1939), el camp d’aviació del pla de Tapioles es converteix en una peça més de l’estructura militar i logística de l’aviació republicana, l’anomenada “La Gloriosa”.
Actualment es conserven en perfecte estat 2 refugis antiaeris. Tot i que s’haurien de recuperar i restaurar, es conserven encara en perfecte estat les xemeneies dels refugis, detall que els fa especialment importants entre els refugis de l’època conservats a Catalunya. El camp fou construït amb participació de la gent del poble i va ser operatiu fins al febrer del 1939. El camp de Tapioles i el de les Preses havien de donar suport a l’aeròdrom de Celrà. També estava prevista l’habilitació del taller mecànic de la fàbrica tèxtil Brutau com a taller de reparacions d’avions. Quan l’exèrcit franquista va entrar a Tortellà, es van trobar a l’església 39 motors del famós avió de fabricació soviètica I-16, al qual els republicans anomenaven “Mosca”.

A baix a l´esquerra l’oratori de la Santa Creu

Sant Grau d’Entreperes

Sant Grau d’Entreperes, antigament Santa Maria d’Entreperes, és una església romànica al municipi de Sales de Llierca (Garrotxa) catalogada a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La referència documental més antiga fins ara coneguda de l’església de Sant Grau data de l’any 1265, on apareix esmentada com “Sancte Marie de Intraperiis”, denominació que es repeteix el 1362. En temps del bisbe de Girona, Josep de Taverner i d’Ardena, el temple era un sufragani de la parròquia de Santa Cecília de Sadernes.